mandag 11. oktober 2010

Botanisk hage, Visby

IMG_0356

Besøksdato: Juli 2009
Åpningstid: Alltid
Inngangspenger: Gratis
Hjemmeside: http://www.visbybotan.se/
Adresse: Gotlands Kommun
Tekniska förvaltningen DBW:s Botaniska trädgård
621 81 Visby
0498-26 94 77
Hvordan ta seg dit:
Hovedinngangen ligger på hjørnet Strandgatan - S:t Olofs gränd.

Mellom muren og havet går en vakker strandpromenade i nord-sydlig retning.  Fra strandpromenaden kan man gå inn gjennom muren via Kärleksporten og komme til hagen fra havssiden.  Er du på Gotland er denne hagen et MUST – den er utrolig vakker!

Flere innganger:
fra Paviljongsplan (nordlige inngangingången)
fra Tranhusgatan (østre inngang)
fra S:t Olofs gränd vid ruinen (sydlige inngang)

De Badande Wännernas botaniska trädgård åpnet i 1855 etter et forslag fra magister Hans Petter Gustavsson som hadde en visjon om at ungdommen skulle få ta del i levende kunnskap om naturen.

IMG_0335

I starten fungerte den mest som et planteutsalg med et stort sortiment av frukt- og parktrær, busker og nyttevekster.  På 1930-tallet ble det gjennomført en stor renovering av hagen og den fikk da sin nåværende form.  På 1970-tallet overtok Gotland kommune driftsansvaret, men DBW har fortsatt ansvaret for hagens innhold.  I løpet av de senere årene har den gjennomgått en liten ansiktsløftning samt at man har laget en helt ny urtehage.





IMG_0341

Hagen Hagen er ikke av de største når det gjelder botaniske hager rundt om i verden, men den er utrolig vakker.  Gotland tilhører sone 1, og beliggenheten ved havet bak beskyttende murer gjør at man får et varmt klima.  I hagen vokser det bl.a. fiken- og valnøttrær, platan- og tulipantrær, magnoliaer og mange flere flotte og interessante trær.



IMG_0386

Solvisarplan
Solvisarplanen er hagens hjerte omgitt av høye steinpåler hvor clematisene og rosene vokser villig.  Her finnes også en mengde riddersporer og andre stauder samt flere eksotiske vekster. 


IMG_0349


IMG_0389 




Urtegården
Urtegården ble anlagt i 2002 og ligger på det øvre planen.  Portalene inn til urtegården er i furu, mens gangstiene er i kalkstein og mellom urtene finner man stener fra stranden.

IMG_0376





Grønnsakshagen
IMG_0382

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...